1. What is the capital city of Wales?

The capital city of Wales

2. How many National Parks are there in Wales?

People walking by a ruined castle on a hill
A lake surrounded by a rocky cove and mountains.
Kayakers passing dramatic cliffs in a harbour.

Carreg Cennen Castle - Brecon Beacons, Llyn Idwal - Snowdonia and Porthclais Harbour - Pembrokeshire

Answer: 3

Brecon Beacons National Park, Pembrokeshire Coast National Park, and Snowdonia National Park

Walking routes in Mid Wales

Walking routes in North Wales

Walking routes in South West Wales

3. How many Great Little Trains of Wales are there? 

A steam train travelling along a track amongst forestry.
A steam train at a station.

Corris Steam Railway and Talyllyn Railway

Answer: 12

The little steam trains are located all around the country and offer stunning views no matter which train or journey is taken. Find out more about the Great Little Trains of Wales.

Explore Wales by train

Tourist passes and discounts

 

4. How many free entry National Museums are there in Wales?

Inside an historical grocery shop with food on display on shelves and the counters.
The skeleton of a large dinosaur on display at National Museum Cardiff.

St Fagans National Museum of History and National Museum Cardiff

5. In which year was The Ryder Cup first staged in Wales?

Golf course featuring bunkers and a water feature with the clubhouse beyond.

The Celtic Manor Resort

Answer: 2010 - The Twenty Ten Golf Course at the Celtic Manor Resort was specifically designed to host The Ryder Cup

We have put together regional golfing itineraries which also offer places to stay and attractions to visit. For interesting facts and further information, visit our Golf product page.

6. What emblem is on the Welsh flag? 

The Welsh flag flying outside Castell Coch

The Welsh flag outside Castell Coch

Answer: Dragon

Discover our Welsh culture experiences for inclusion in itineraries.

7. What is the name of the highest mountain in Wales?

Trig point on top of Snowdon looking over the lakes.

The summit of the highest mountain in Wales

Answer: Mount Snowdon

Our Explore Wales by Foot fact sheets offer many options for walking in Wales. We also have regional walking routes and toolkit in our Wellbeing Outdoors section.

8. How many castles have been recorded in Wales? 

Aerial view of a castle courtyard from one of the towers.
Looking up at castle walls from a grassy embankment.
Ruins of a castle on a sunny day.

Conwy Castle, Raglan Castle and Laugharne Castle

Answer: 641

Over 600 castles have been recorded in Wales. Many are still standing or in ruins and 44 of them are in the care of Cadw. Did you know that Wales has more castles per square mile than anywhere else in Europe?

Discover castles and stately homes in seven days

Travel Trade friendly tourist passes and discount cards

Discover heritage and culture sites in and around The Coastal Way

The Wales Way itineraries

9. How long is the Wales Coast Path?

Signpost on coastal path looking over water.

Aberdaron Porth Oer Wales Coast Path North Wales 

Answer: 870 miles / 1,400km

Wales is the first country in the world to have a dedicated footpath around the entire coastline, find out more about the Wales Coast Path.

Explore Wales by foot

Travel Trade toolkit to include walking in Wales itineraries

10. Who is the Patron Saint of Wales and on which date are they celebrated?  

Image of St Davids Cathedral with grass in the foreground and blue skies in the background

Ty Ddewi St Davids Cathedral

Answer: Saint David or Dewi Sant in Welsh is the Patron Saint of Wales. St David's Day or Dydd Dewi Sant in Welsh is celebrated on 1 March each year. 

Places to visit and discover Celtic and early Christianity in Wales.

Heritage and culture along The Coastal Way

11. Which town in North Wales saw the local Kashmiri goats wandering around the streets during the COVID lockdowns? 

On our blog today... A Brief History of The Great Orme Goats. Llandudno is a Victorian seaside resort in North Wales....

Posted by Go North Wales on Tuesday, April 21, 2020

Answer: Llandudno. 

The original Kashmiri goats were a gift to the town from Queen Victoria.

Days out in and around Llandudno

Places of interest in North Wales along The Cambrian Way.

12. Which castle is the largest in Wales?

External wall of a castle surrounded by a moat and grazing Canadian geese.
The inner courtyard of a castle taken from one of the towers.

Caerphilly Castle

Answer: Caerphilly

It is also the second largest in Britain, after Windsor Castle. Caerphilly Castle also has a leaning tower, which leans at more of an angle than Pisa. The construction of the castle began in 1268 and was mostly completed three years later.

Discover castles and stately homes in seven days

Places of interest in South and Mid Wales along The Cambrian Way

An itinerary discovering Wales’ haunted sites

 

13. In which town is The National Library of Wales?

A national library amongst parkland and trees.

The National Library of Wales

Answer: Aberystwyth

The National Library of Wales is located in the seaside town of Aberystwyth and looks out over Cardigan Bay. It has the legal right to a copy of every publication in Britain and Ireland and has over six million books and newspapers in its collection.

A five day literature itinerary in the Mid Wales

Day trip ideas in and around Llandrindod Wells

Exploring Wales in a week

14. How  many Areas of Outstanding Natural Beauty (AONBs) are there in Wales?

A stretch of coastline separated by the sea and a lake.

Cemlyn Bay, Anglesey

1 / 8
A mountain of colourful slate shingle next to a blue reservoir.

Parys Mountain, Anglesey

2 / 8
Cliffs in the sea which look like a dragon with a colourful sunset beyond.

Worm's Head, Gower Peninsula

3 / 8
Aerial shot of a headland, coast path and golf course.

Snaple Point, Langland Bay, Swansea

4 / 8
Aerial shot of a castle, the coast and mountains beyond.

Criccieth Castle, Llŷn Peninsula

5 / 8
Couple walking on Moel Fenlli on the Clwydian Range.

Moel Fenlli, Clwydian Range

6 / 8
A river running next to a steam train station.

Llangollen, Dee Valley

7 / 8
Two cyclists taking a break at the top of a mountain with dramatic scenery beyond.

The Wye Valley

8 / 8

Answer: 6

The AONBs are Anglesey, Gower Peninsula, Llŷn Peninsula, Clwydian Range, Dee Valley, Wye Valley

Exploring Wales in a week

Days out in and around Swansea

Why choose Wales and Regional introductions

15. What is known as Europe's largest music and poetry festival?

Poet and writer druids on a stage in a theatre taking part in a ceremony.

National Eisteddfod

Answer: The National Eisteddfod of Wales

The Eisteddfod celebrates Welsh music, culture and language and is held annually at a different location in Wales.

A calendar of festivals and events in Wales

Discover the culture of Wales with Welsh experiences

16. How many cities are there in Wales?

Arches and stained glass windows in a cathedral.
A river and footbridge next to a cathedral.
Bronze statue of a miner in a city centre

St Asaph Cathedral, St Davids Cathedral, and Wrexham

Answer: 7

Cardiff (the capital city of Wales), Newport, Swansea, Bangor, St Davids (UK's smallest city), St Asaph and Wrexham (given city status to mark the Queen's Platinum Jubilee in 2022).

Shopping in the cities and market towns of Wales

Sightseeing itinerary discovering Cardiff’s highlights

Exploring our cities in South and West Wales

17. Where was the famous novelist Roald Dahl born?

A cathedral on a sunny day.
A white church on a sunny day with a flag flying outside.

Llandaff Cathedral and Norwegian Church Arts Centre

Answer: Llandaff, Cardiff

Roald Dahl is a famous author who's works include Charlie and the Chocolate Factory, James and the Giant Peach and The BFG. He was christened at the Norwegian Church Arts Centre in Cardiff Bay. In 2016, Cardiff came alive for 'Roald Dahl's City of the Unexpected' as it marked the centenary of his birth.

South East Wales literature itinerary by Literature Wales

Explore South and Mid Wales on The Cambrian Way

18. Who wrote the play 'Under Milk Wood' later adapted into a film starring Richard Burton?

A blue plaque on the wall stating Dylan Thomas was 'born in this house'.
Edge of boathouse overlooking the water.

Dylan Thomas' Birthplace and Dylan Thomas' Boathouse

Answer: Dylan Thomas

Born at No 5 Cwmdonkin Drive in Swansea, Dylan was a famous poet and his life and works continue to be celebrated in Wales. He also wrote a collection of short stories. Dylan Thomas' boathouse and writing shed are located in Laugharne, as does his favourite drinking hole, Brown's Hotel. We have a wide range of itineraries which include Dylan Thomas attractions.

In the footsteps of Dylan Thomas

Days out in and around Swansea

19. The slate landscape of North West Wales was officially named what in 2021?

Aerial shot of a village and the slate landscape beyond.

Blaenau Ffestiniog

Answer: UNESCO World Heritage Site

The prestigious award was given as a result of 15 years hard work to ensure the site was safeguarded, recorded and recognised for future generations. It became the fourth UNESCO World Heritage Site in Wales, the others being:-

  • Blaenavon Industrial Landscape
  • Castles and Town Walls of King Edward in Gwynedd (Beaumaris, Conwy, Caernarfon & Harlech)
  • Pontcysyllte Aqueduct and Canal

Places to visit to discover the industrial heritage of North Wales

Regional introduction to North Wales for groups

20. Where is the world's first and largest book town?

A book shop.

Hay-on-Wye

Answer: Hay-on-Wye

Founded in 1961 by Richard Booth, the market town is the world's largest antiquarian and second hand book centre.

Discover Wales' shopping highlights

Wales in three days

Related stories

A castle surrounded by a moat on a sunny day.

Online training courses

Online training programmes for the Travel Trade to learn more about Wales and to help promote and sell your tours.